Steven Holl : NYU Department of Philosophy

steven_holl_nyu-12.jpg

Those of us from the Bean know Steven Holl‘s academic work all too well, what with all the coverage his concrete ‘sponge’ [read : Simmon’s Hall] got in both the local and national media - and then ensuing debate over the building’s design.

In a more recent project, which just opened at the start of this school year, Holl investigates porosity yet again - but this time within a renovation/restoration project for NYU‘s Philosophy Department. Long story short? The concept is much iller as an insertion into a pre-existing structure - just look at the photos of this staircase…thing is SIIICK.

steven_holl_nyu-13.jpg

As I’ve already said, this time around Holl experimented with the insertion of a ‘porous’ stair into an existing 1890 building at 3-5 Washington Place. Leaving the historic exterior untouched, Holl’s aim was to give the Department of Philosophy a ‘luminous image’ with the new interiors - including faculty and graduate student offices, seminar rooms, a periodicals library & lounge and a ground floor 120-seat cork auditorium.

steven_holl_nyu-11.jpg

Read the complete article here, over at the architecture page.

::All images copyright Andy Ryan::

email

Post to Twitter Post to Facebook

Posted: October 4th, 2007
at 9:43am by orangemenace


Categories: architecture,design,philosophy

Comments: No comments



 

Leave a Reply